måndag, juli 19, 2010

Den motvillige kommunisten av Colin Cotterill

BookCrossing finns det ofta erbjudanden om att vara med i olika bokringar, vilket i praktiken innebär att en medlem erbjuder sig att skicka iväg en bok till en annan medlem och att denne skickar sen vidare till nästa (för att slutligen återvända hem). Det är ett rätt så roligt sätt att läsa en bok tillsammans med andra människor. Bokringarna är även bra på så sätt att man får läsa böcker som man antagligen annars inte hade fått läst. Så är fallet för mig med den här boken.

Året är 1976 och kommunisterna har precis tagit makten i Laos. Dr. Siri Paiboun har blivit tilldelad jobbet som coroner, trots att han inte har någon erfarenhet av jobbet i fråga och helst av allt hade velat gå i pension. Han är ju faktiskt en bit över 70. I den här boken får han på sitt bord en hög partikamrats avlidna hustru och tre vietnameser som verkar vara torterade till döds. Han motarbetas från alla möjliga håll och läget är spänt både nationellt och internationellt, men till sin hjälp att avvärja kriserna har han några trofasta vänner, shamaner, andar och andra väsen.

När jag läste den här boken så kom jag att tänka på McCall Smiths serie om Mma Ramotswe, eftersom de båda är lite sådär småcharmiga. Själva mordhistorierna är inte det som är det mest intressanta i böckerna. Det är snarare porträtten av människorna och platserna som är den stora behållningen. Dr. Siri är en finurlig liten man som försöker se till att alla blir rättvist behandlade oavsett vilka de är. Den motvillige kommunisten är en charmig och rolig läsupplevelse samtidigt som den är spännande. Om del två skulle dyka upp som en bokring på BookCrossing så skulle jag anmäla mitt intresse med en gång.

I Colin Cotterills serie om Dr. Siri så har det kommit ut sex böcker på engelska. Än så länge så har bara två av dem kommit ut på svenska, men den tredje kommer i september. Den här första boken i serien finns ännu bara som inbunden, men redan i augusti kommer den i pocket.

(Klicka på länkarna för att komma till Bokus.)

2 kommentarer:

  1. Jag läste, eller snarare började läsa den här för några månader sedan men jag fixade inte att läsa ut den. Vet inte riktigt vad det var för fel men den fångade inte mitt intresse på riktigt.

    Att du jämför den McCall Smith kan vara en del av förklaringen då jag inte klarar av hans böcker heller. Men som tur var så finns det så mycket annat som jag kan läsa :-)

    SvaraRadera
  2. Jag tyckte bättre om den här än McCall Smith (bara läst en), men visst är det skönt när man kommit fram till att man inte tycker om en författare och sen inte känner behovet av att pröva igen. =)

    SvaraRadera