söndag, december 12, 2010

Julklappstips: Fantasy/SF

Oj! Det var visst ett tag sedan jag skrev något här, men ingen idé att gråta över spilld mjölk. Jag rivstartar med lite julklappstips istället.

Först ut blir Främlingen av Max Frei, en härligt ostyrig berättelse om Max som hamnar i Echo som är huvudstad i det Förenta kejsardömet. Där blir han medlem i Hemliga spaningsstyrkans mindre rotel och får hjälpa till att lösa det ena makabra mysteriet efter det andra. Boken är fylld av magi, övernaturligheter och humor, den har jämförts med både Mästaren och Margarita och Alice i Underlandet, och är en fantastisk läsupplevelse. Detta är första delen i en serie om fem och finns sedan tidigare även bland annat på engelska och tyska. Max Frei är en pseudonym för den ryska författarinnan Svetlana Martynchik.


I tidigare inlägg så har jag ju nämnt att jag inte är någon expert på vampyrromaner och jag är inte heller särskilt intresserad av dem. En vampyrroman som står ut från mängden är dock I am Legend av Richard Matheson. Det är en klassiker inom genren och många (bl. a. Stephen King & John Ajvide Lindqvist) har blivit inspirerade av den i sitt eget skrivande. Styxx Fantasy har i år gett ut den i en jättesnygg utgåva på svenska med titeln Legend. Det finns en bra recension av den på www.bokhora.se.



Det lilla fantasyförlaget Styxx Fantasy har i år även gett ut en svensk urban fantasy, Udda verklighet av debutanten Nene Ormes. Urban fantasy är en stor genre i den engelskspråkiga världen, men här i Sverige är detta den enda i sitt slag. Det är mycket uppfriskande att läsa en bok i den här genren som utspelar sig i svensk miljö, spännande är den också! Jag längtar till nästa bok i serien. Det finns en bra recension av Udda verklighet på bloggen Enbokcirkelföralla.


Polsk fantasy finns det inte heller mängder av på svenska, men Coltso har börjat ge ut en av Polens största fantasyförfattare, Andrzej Sapkowski. Jag har läst den första boken i en serie om sju fristående böcker på engelska (The Last Wish). Den svenska titeln är Den sista önskningen. Serien handlar om häxkarlen Geralt som försöker beskydda världen mot diverse monster. Mycket av sagornas värld finns i boken, men det är inte alltid så lätt att se vem som är ond eller god. Det är en mycket läsvärd författare som jag helt klart skall läsa mer av.

(Klicka på länkarna för att handla på Bokia.se)

onsdag, september 22, 2010

Bokmässeenkät

Den senaste veckan så har jag sett att fler och fler bloggare fyllt i en bokmässeenkät och tänkte nu göra samma sak själv.

Namn: ThursdayN

Hemort: Göteborg

Jag har varit på bokmässan (ggr): Oj, det var svårt. När man bor i Göteborg så är den svår att undvika... Minst 10 ggr i alla fall.

På årets bokmässa ska jag: Jag hade tänkt att försöka gå på en hel del seminarier med afrikanska författare, men även försöka hinna hinna med tweet-ups, BookCrossing-träffar, bloggträffar, m. m.

Mitt bästa bokmässeminne: Hm, har nog inget speciellt.

Några böcker som jag ser fram emot: Hoppas hitta böcker som jag inte visste fanns.

Jag hoppas få se: Nadine Gordimer

Jag hoppas slippa: Seminarier som drar över på tiden så man inte hinner till nästa.

Mitt bästa bokmässefynd: De vilda detektiverna av Roberto Bolano

Vi ses imorgon!

söndag, september 19, 2010

Out of Bounds av Beverley Naidoo

Puh! Jag hann läsa en bok till i läsutmaningen Afrika i Fokus med ett par dagar till godo.

Out of Bounds är en novellsamling om sju noveller som skildrar barns och ungdomars liv i Sydafrika under apartheid. Första novellen utspelas 1948 då Nationalistpartiet kommer till makten och apartheidlagarna blir ännu strängare. Varje novell utspelar sig i ett årtionde (den sista utspelar sig år 2000) och tar upp olika händelser som är typiska för perioden den utspelar sig i, men ibland även är representativa för andra perioder också. I slutet av boken finns det en tidslinje där man kan se vilket år vissa lagar instiftades och vilka noveller de berör. Vilket är en väldigt trevlig touch som ger mig lite mer kött på benen när jag läser boken.

Novellerna tar inte enbart upp de svartas erfarenheter, utan även hur livet kunde te sig för de vita, de färgade och indierna i detta stora land. Segregationen var ju inte enbart mellan svarta och vita, utan även mellan de andra "rasgrupperna". 1950 kom det en lag som gjorde att människor klassificerades in i olika grupper. Denna klassificering verkade göras på ganska arbiträra grunder och den kunde leda till att familjer splittrades eftersom olika familjemedlemmar kunde klassificeras olika. Man blev i dessa fall tvungen att bo i områden tilldelade den "rasgrupp" man tillhörde.

Jag blir otroligt illa berörd när jag läser fiktionaliserade skildringar av sådana här fruktansvärda orättvisor, och inte bara illa berörd utan även arg och frustrerad. Jag kan inte förstå hur man faktiskt kunnat behandla andra människor på det här viset (vilket tyvärr givetvis fortfarande sker på många platser i världen). Novellerna är välskrivna och jag kan leva mig in i barnens upplevelser. Det här är en riktigt bra bok om man vill veta mer om apartheid och Sydafrikas historia 1948–2000.

Beverley Naidoo har tidigare skrivit barnböcker om just apartheid och på hennes hemsida kan man läsa mer om dem.

Det här är mitt fjärde inlägg i läsutmaningen Afrika i Fokus.

(Klicka på bilden för att handla på bokia.se)

onsdag, september 08, 2010

Booker Prize shortlist 2010 är klar!

Igår kväll meddelades det vilka sex böcker som är på årets Booker Prize shortlist. Den ser i år ut på detta vis:

Som jag skrev i mitt inlägg om årets Man Booker Prize longlist så är Peter Carey en av de endast två författare som har vunnit priset två gånger. Det blir alltså hat-trick för honom om han vinner. Av de andra författarna på listan känner jag bara igen två namn: Damon Galgut och Andrea Levy. Den förstnämnde för att jag har varit intresserad av hans bok The Good Doctor som var nominerad 2003. Levy har jag faktiskt en oläst bok av i hyllan, Small Island. Den har stått där ett tag, så jag kanske skulle ta och läsa den nu.

På The Guardians hemsida finns en podcast där man diskuterar årets shortlist. Mycket intressant. Och man kan naturligtvis läsa mer om priset på Man Booker Prize hemsida. Vem som vinner får man reda på 12 oktober.

(Klicka på titlarna för att komma till Bokias nätbokhandel.)

söndag, september 05, 2010

Bråda dagar

Oj, vad det dräller in böcker att läsa just nu! I veckan har två stycken bokstråleböcker från BookCrossing dimpt ner i brevlådan. Tanken är att läsa dem så fort som möjligt för att nästa person skall kunna ta del av dem. Och som om inte det vore nog så har jag även fått en bok från Library Thing Early Reviewers, ett program där förlag lottar ut kommande böcker i utbyte mot recensioner. Så även den boken måste ligga högt upp i läshögen.

Missförstå mig inte nu, det är en mycket trevlig börda som jag har tagit på mig alldeles själv. Vad som dock är synd är att mitt deltagande i läsutmaningen Afrika i Fokus kommer att bli lidande. Jag kommer tyvärr inte att hinna läsa så många böcker till den som jag hade velat. Det är ju bara ca tre veckor kvar till bokmässan sätter igång och läsutmaningen slutar. Nåväl, någon mer bok borde jag hinna med, om jag tar en tunn (och sedan kanske jag fortsätter lite i smyg efter det – vi får se).

måndag, augusti 23, 2010

Purple Hibiscus av Chimamanda Ngozi Adichie

Purple Hibiscus är Adichies första roman. Den kom ut 2003. Efter att ha läst hennes novellsamling så ville jag läsa mer av henne och föredrog då att ta hennes första istället för hennes mer kända roman Half of a Yellow Sun.

Kambili är en femtonårig flicka som bor tillsammans med sin familj i Nigeria. På utsidan är de en välbeställd och respekterad katolsk familj. Fadern anses vara en av samhällets stöttepelare, men hemma är han en tyrann som styr sin familj med hjälp av våld. Kambili och hennes bror Jaja upptäcker att det finns ett annat sätt att leva när de är på besök hos sin faster.

Efter att nu ha läst en novellsamling och en roman av Adichie har jag blivit väldigt förtjust i hennes berättarstil. Hon ger liv åt sina karaktärer som gör att deras röster känns trovärdiga. Och som jag skrev i mitt föregående inlägg så känner man sig närvarande i deras liv när man läser om dem. Vilket alltid är en härlig läsupplevelse!

Det är inte bara stilen som man känner igen utan även en del av tematiken. Ständigt närvarande är arvet efter de forna kolonisatörerna, framför allt religionen och avståndstagandet från "hedniska" ritualer. Bland annat så får Kambili och hennes bror knappt träffa sin farfar, som inte har konverterat till katolicismen, eftersom det enligt fadern är en synd att umgås med hedningar.

Adichie utmålar en bild av ett Nigeria fullt av korruption, våld och människor som inte vill annat än därifrån. Det är ingen vacker bild, men antagligen inte en helt osann. Jag är tyvärr inte så insatt i Afrikansk historia. Jag har en övergripande men inte så djuplodande bild över denna gigantiska kontinent. Som jag tidigare har nämnt så är jag väldigt intresserad av att läsa hennes senaste roman, men jag kommer inte att göra det just nu, utan vänta lite med den. Jag vill hinna läsa lite andra författare i läsutmaningen Afrika i Fokus innan den tar slut. Detta för att försöka få en lite bättre uppfattning om vad afrikansk litteratur är.

Om ni inte har läst något av Adichie så gör det! Den här boken finns även översatt till svenska för den som föredrar det.

Detta är mitt tredje inlägg i läsutmaningen Afrika i Fokus.

måndag, augusti 09, 2010

The Thing Around Your Neck av Chimamanda Ngozi Adichie

The Thing Around Your Neck är den första boken som jag har läst till läsutmaningen Afrika i Fokus som jag skrev om i ett tidigare inlägg.

I tolv noveller skildrar Adichie olika människors liv. Vissa av dem bor kvar i Nigeria, medan andra har sökt sig till USA för att hitta lyckan. I alla historierna används tanken om familjen som en viktig punkt för huvudkaraktärerna, antingen som katalysator för livsavgörande ögonblick eller som en fast punkt som kan vara antingen positiv eller negativ. Av de här novellerna så tilltalades jag mest av två: "Jumping Monkey Hill" och "The Headstrong Historian".

I "Jumping Monkey Hill" får vi följa en ung författarinna (Ujunwa) som har bjudits in till en workshop för afrikanska författare. Workshopen är upprättad och finansierad av brittiska myndigheter och ledaren (Edward) är en professor från London som många år tidigare haft en tjänst på universitetet i Kapstaden. Författarna skall skriva ihop en novell var och sedan skall de alla diskutera dessa. Det visar sig snart att Edward har en bestämd åsikt över vad som är afrikanska teman och vad som inte är det. Han dömer snabbt ut en historia om lesbisk kärlek: "homosexual stories of this sort weren't reflective of Africa" (p. 108). Även Ujunwas historia om en kvinna som blir sexuellt trakasserad blir bedömd som icke trovärdig eftersom: "Women are never victims in that sort of crude way and certainly not in Nigeria"(p. 113). Två teman som alltså inte passar in i hans bild av vad som är afrikanskt. Det förekommer fler exempel på detta i novellen, men de här två var de mest framträdande.

"The Headstrong Historian" berättar om Nwamgbas liv. Hon är född i Nigeria i slutet på 1800-talet, får en son med sin man som dör kort därefter. Sonen sätter hon i skola hos de vita missionärerna för att han skall få makt och inflytande. Något som hon dock inte har räknat med är att han vänder hennes levnadssätt och de gamla traditionerna ryggen. Han gifter sig och får två barn, ett av dem är en flicka, Grace. Denna Grace är sin farmors ögonsten och när hon åker iväg för att börja skolan förlorar Nwamgba livsgnistan. När Grace sitter vid sin farmors dödsbädd får vi se en skymt av vad framtiden bär i sitt sköte för henne. Det är en novell om att återta sitt förflutna. Den är tidigare publicerad i The New Yorker, där den även går att läsa i sin helhet.

Det är en fantastisk novellsamling som är otroligt välskriven och jag känner att jag bara vill läsa mer av Adichie. Hennes förmåga att få en att känna sig närvarande i karaktärernas liv, att man får uppleva det som de upplever, är uppfriskande. Det här var en fantastisk läsupplevelse och jag har redan börjat på hennes Purple Hibiscus, som verkar mycket lovande. I min hylla står även Half of a Yellow Sun och väntar. Vi får se om jag hinner med den också innan Bokmässan i Göteborg börjar.

måndag, augusti 02, 2010

Jag är med i läsutmaningen Afrika i Fokus

Bloggen Enbokcirkelföralla har startat en läsutmaning, Afrika i Fokus, som jag har beslutat att vara med i. Läsutmaningen går ut på att man skall läsa minst en bok (gärna fler) som antingen utspelar sig i Afrika eller är skriven av en afrikansk författare, och att man därefter bloggar om den/dem. Om man inte har en blogg kan man vara med ändå, det är bara att skriva i kommentarsfältet på deras blogginlägg vilken bok man tänker läsa och sedan vad man tyckte om den när man läst den. Allt detta skall vara gjort innan Bokmässan i Göteborg drar igång 23 september.

Tema och sluttid är valt med tanke på att Bokmässan i Göteborg i år kommer att ha fokus på Afrika. Jag skall ju även i år gå på så många seminarier på bokmässan som jag hinner/orkar med, så detta tema passar mig utmärkt. Just eftersom jag kommer att gå på en hel del seminarier med just afrikanska författare (och antagligen kommer att köpa en hel del böcker av dem) så kommer jag att skriva fler blogginlägg med temat Afrika i Fokus under hela hösten.

Var med i läsutmaningen du med!

torsdag, juli 29, 2010

Bookerprize longlist 2010 är klar!

Nu i veckan släpptes årets longlist till Man Booker Prize. De 13 titlarna på listan hittar man här. Domarna skall nu välja ut en shortlist bestående av sex av dessa böcker och detta kommer att meddelas 7 september. Vilken bok som sedan i slutändan vinner kommer att meddelas 12 oktober.

Precis som förra året så har jag inte läst någon av de här böckerna. Om jag skall vara riktigt ärlig så har jag ännu inte läst en endaste av de böcker som jag hade på min personliga shortlist förra året. De ligger dock tryggt på min digra läshög/-berg. Det här året så kommer jag dock inte att knåpa ihop en egen shortlist, inte än i alla fall. Anledningen till detta är att jag upplever det som att ingen av titlarna sticker ut mer än någon av de andra. Just nu verkar alla mer eller mindre intressanta, men detta kan ju naturligtvis komma att ändra sig så fort jag har läst lite mer om dem.

Den ende författaren på listan som jag har läst något av är Alan Warner. En av hans mest kända romaner är Morvern Callar som jag tyckte mycket om. Boken som är med på listan, The Stars in the Bright Sky, är dock en uppföljare på en annan av hans romaner som jag också har läst, The Sopranos. Nej, inga maffiabossar så långt ögat kan nå utan sopraner i en skolkör som är ute på vift i Dublin. Det var några år sedan som jag läste den, men jag kommer ihåg den som väldigt rolig.

Det här årets lista innehåller intressant nog vare sig Martin Amis, Ian McEwan eller Salman Rushdie, tre litterära giganter som annars flitigt brukar vara nominerade när de har nya böcker ute eller på gång. Den enda på årets lista som har vunnit priset tidigare är Peter Carey, som förvisso är en av de två författare som vunnit priset två gånger (den andre är J. M. Coetzee). Några av de andra författarna på årets lista har förvisso tidigare haft böcker nominerade, men aldrig vunnit. The Guardian har en bra och intressant artikel om detta.

Det känns som att det inte finns några riktigt säkra kort i den här omgången, så det skall bli lite spännande att få reda vilka som nomineras till årets shortlist.

fredag, juli 23, 2010

Veckans bok på Storytel

Jag såg precis på storytels facebooksida att man där kan rösta fram 'Veckans bok'. Det går uppenbarligen till som så att man på helgen kan nominera en av böckerna som finns på deras hemsida, motivera varför, och sen på måndag morgon räknas rösterna ihop och veckans bok utses. Jag tycker att det verkar vara ett trevligt sätt att få lyssningstips på.

Denna vecka blev det Syndafall i Wilmslow av David Lagercrantz, med Reine Brynolfsson som uppläsare, som jag själv har lyssnat på och tyckte var fantastisk!

måndag, juli 19, 2010

Den motvillige kommunisten av Colin Cotterill

BookCrossing finns det ofta erbjudanden om att vara med i olika bokringar, vilket i praktiken innebär att en medlem erbjuder sig att skicka iväg en bok till en annan medlem och att denne skickar sen vidare till nästa (för att slutligen återvända hem). Det är ett rätt så roligt sätt att läsa en bok tillsammans med andra människor. Bokringarna är även bra på så sätt att man får läsa böcker som man antagligen annars inte hade fått läst. Så är fallet för mig med den här boken.

Året är 1976 och kommunisterna har precis tagit makten i Laos. Dr. Siri Paiboun har blivit tilldelad jobbet som coroner, trots att han inte har någon erfarenhet av jobbet i fråga och helst av allt hade velat gå i pension. Han är ju faktiskt en bit över 70. I den här boken får han på sitt bord en hög partikamrats avlidna hustru och tre vietnameser som verkar vara torterade till döds. Han motarbetas från alla möjliga håll och läget är spänt både nationellt och internationellt, men till sin hjälp att avvärja kriserna har han några trofasta vänner, shamaner, andar och andra väsen.

När jag läste den här boken så kom jag att tänka på McCall Smiths serie om Mma Ramotswe, eftersom de båda är lite sådär småcharmiga. Själva mordhistorierna är inte det som är det mest intressanta i böckerna. Det är snarare porträtten av människorna och platserna som är den stora behållningen. Dr. Siri är en finurlig liten man som försöker se till att alla blir rättvist behandlade oavsett vilka de är. Den motvillige kommunisten är en charmig och rolig läsupplevelse samtidigt som den är spännande. Om del två skulle dyka upp som en bokring på BookCrossing så skulle jag anmäla mitt intresse med en gång.

I Colin Cotterills serie om Dr. Siri så har det kommit ut sex böcker på engelska. Än så länge så har bara två av dem kommit ut på svenska, men den tredje kommer i september. Den här första boken i serien finns ännu bara som inbunden, men redan i augusti kommer den i pocket.

(Klicka på länkarna för att komma till Bokus.)

lördag, juli 10, 2010

Ny roman av Umberto Eco på väg

Enligt booksblog.it skall det komma en ny roman av Umberto Eco i höst. Än så länge tycks det inte finnas så mycket information om den, men titeln verkar i alla fall att bli Il Cimitero di Praga (ungefär Kyrkogården i Prag) och det kommer att vara en agentroman som utspelas i 1800-talets Prag.

Det är nu sex år sedan Ecos senaste roman, La misteriosa fiamma della regina Loana (2004, sv. Drottning Loanas mystiska eld) kom ut så den nya är helt klart efterlängtad. Kanske än mer så eftersom den (om man får tro italienska bok- och kulturbloggar) verkar vara mer i samma stil som Il nome della rosa (Rosens namn) och Il pendolo di Foucault (Foucaults pendel), full av konspirationer och mystiska händelser. Förhoppningsvis så kommer det mer information om den efter sommaren.

(klicka på titlarna för att köpa på Bokus)

söndag, juli 04, 2010

Skuggvarelser av Magnus Nordin

Tidigare i år skrev jag ett blogginlägg om Förföljaren och där nämnde jag att det skulle komma en nyutgåva av en av Magnus Nordins tidigare böcker, Skuggvarelser, eftersom en fortsättning (fristående enligt förlaget) med titeln Blodets röst var på gång. Nu har båda kommit och jag har precis sträckläst första boken. I förordet till den skriver Magnus Nordin att han har ändrat några saker från den förra utgåvan för att den skall passa ihop bättre med den nya boken.

Daniel bor i en liten ort på Gotland med sin pappa som han har ett komplicerat förhållande till. Han vantrivs och vill ta sig därifrån. En dag står det en van utanför traktens spökhus och det ser ut som att det har flyttat in en lite udda familj i det nedgångna huset. Daniel faller pladask för flickan i huset, hon med de underliga ögonen, men hon verkar rädd för att synas tillsammans med honom. Att det rör sig om varulvar får läsaren veta redan i prologen, även om det tar lite längre tid för Daniel att förstå detta.

Jag tycker verkligen om Nordins stil. Han skriver i mitt tycke alldeles lagom mycket för att berätta historien. Han tar endast med det som är nödvändigt utan att det blir torftigt och därför blir det inga tradiga transportsträckor fulla av ovidkommande fakta. Visst märker man att det här är en av hans tidigare böcker, karaktärerna är inte riktigt lika utvecklade som i de andra böckerna av honom som jag läst (Förföljaren och Djävulens märke), men boken är ändå riktigt bra. Någon gång i sommar skall jag läsa fortsättningen!

(Klicka på titlarna för att köpa på Bokus)

fredag, juni 25, 2010

Bokus har bytt utseende!

I dagarna blev Bokus klara med sin nya hemsida: ett nytt, fräscht utseende och även nya finesser vid sökningar. Enligt dem själva skall det vara "en sajt med bättre sökfunktion, tydligare struktur och mer inspiration". Jag har precis börjat kika på den nya sidan och än så länge verkar allt bra. Om det är så att man vill tycka till om någon finess eller annat på sidan så finns det en 'tyck till-knapp' att klicka på. Om man trycker där kan man även se vad andra har sagt och själv kommentera på detta.

Det bästa av allt är dock midsommarpresenten vi får av dem, 15% rabatt över midsommarhelgen! Här ska browsas! =)

lördag, juni 19, 2010

På andra sidan solen av Maria Ernestam

Viola och hennes familj tillbringar påsklovet i Skåne där de fått låna ett hus. Hennes döttrar finner sig snart till rätta och hittar kompisar att umgås med, men hennes man Axel börjar bete sig mer och mer underligt. Vid ett besök hos svärmodern som bor i ett ålderdomshem inte långt från huset de lånat, lär Viola känna Lea som har varit missionär i Kina under inbördeskriget. Hon får låna några suggestiva noveller av Lea och medan hon läser dessa så börjar hon fundera mer och mer på sitt eget liv.

Detta är den tredje romanen av Maria Ernestam som jag har läst, de två tidigare är Busters öron och Kleopatras kam. Man kan tillägga att Busters öron är en av mina absoluta favoritböcker. I den här, hennes femte roman, tycker jag inte att hon når riktigt ända fram. Det är som i tidigare böcker välskrivet och jag tycker om novellerna som Viola får läsa, samt porträtteringen av Viola själv, men det saknas det där lilla extra för att bli en riktigt bra bok. Detta är ingen dålig bok, men inte särskilt minnesvärd heller. Jag har hennes två andra böcker (Caipirinha med döden och Alltid hos dig) i min 'att läsa-hög' och jag hoppas att de är bättre än den här, för jag blev tyvärr besviken.
(Klicka på bilden för att köpa boken hos Bokus)

onsdag, juni 09, 2010

Vinnare av The Orange Prize for Fiction

Köp på bokus.
Vinnaren av den femtonde omgången av The Orange Prize for Fiction är Barbara Kingsolver med romanen The Lacuna!

hemsidan för The Orange Prize for Fiction kan man läsa mer om både boken och henne själv. Där finns även recensioner av boken och några intervjuer att läsa.

lördag, juni 05, 2010

The Woman who Never Cooked av Mary L. Tabor

Det här är en bok som jag antagligen aldrig hade läst om det inte vore för Library Thing Member Giveaways som är ett 'program' där författare ger bort böcker i utbyte mot recensioner. Jag är väldigt glad över att jag amälde mig till detta eftersom jag verkligen tycker om den här novellsamlingen.

I 11 noveller får vi följa vanliga människor under en tid i deras liv där händelser av något slag gör att de börjar reflektera över saker som hänt, personer de mött, levt med, älskat, osv. Efter ett tag så märkte jag att många, om inte alla, noveller är sammanlänkade, sidofigurer i vissa noveller blev huvudpersoner i andra. På så sätt fick jag som läsare en djupare bild av de människor jag läste om, vilket alltid är trevligt. Något annat som jag tyckte om med de här novellerna var all mat som figurerade i dem. Mat, kök och matlagning är i boken en hjälp till att bevara minnen av allt som hänt i personernas liv, men framför allt deras minnen av andra människor.

Det här är en bok fylld av finstämda porträtt av vanliga människor med vanliga problem och glädjeämnen. Mary L. Tabor är ett författarskap, som jag är mycket glad och tacksam över att ha fått stifta bekantskap med. Hon har en hemsida där man kan läsa mer om henne och även köpa hennes bok.

måndag, maj 24, 2010

The End of Mr. Y av Scarlett Thomas

Wow! Det här var verkligen en läsupplevelse som heter duga! Efter en svacka i läslusten, så kom den här som en räddande ängel.

Ariel Manto kan inte tro sina ögon när hon springer på en mycket sällsynt bok på det lokala antikvariatet. Boken är skriven på 1800-talet av en excentrisk författare och det sägs att det vilar en förbannelse över den – alla som har läst den har dött inte långt efteråt. Det dröjer inte länge innan Ariel dras in i händelser som hon aldrig kunnat drömma om. Eller?

Vid en första anblick så kan det verka som att man läst den här boken förut, men jag har svårt att tänka mig att det finns någon annan bok som är som den här. Det är en fantastisk historia som ger en mycket att tänka på. Hela boken är som ett enda stort tankeexperiment.

Vissa delar av boken är lite krångliga om man inte är kvantfysiker och de skummade jag igenom. Men det gjorde inte så mycket, framåt slutet står det ändå klart vad det är hon vill ha sagt med de delarna. Jag kommer antagligen att läsa om boken så småningom och då i ett lite långsammare tempo för att försöka förstå lite mer av de delarna. För det är verkligen en bok som är värd en omläsning. Jag kommer även att snarast möjligt att införskaffa och läsa hennes andra böcker. Snygga är de också!

The End of Mr. Y är nyligen utkommen på svenska med titeln Slutet på Mr Y av bokförlaget Lindqvist Publishing, vars hemsida är under uppbyggnad.

Klicka på respektive länk för att köpa boken hos Bokus.

onsdag, maj 19, 2010

Vinnare av The Lost Man Booker!

Nu är det klart att Troubles av J G Farrell överlägset vunnit The Lost Man Booker, priset som jag skrev om i april. På hemsidan kan man läsa att den fick 38% av rösterna, vilket är mer än dubbelt så mycket mot vad någon av de andra titlarna på prisets shortlist fick.

Jag har inte läst den, men på amazon.co.uk så har den fått väldigt bra betyg och recensioner. Den utspelar sig på Irland precis innan frigörelsen från Storbritannien, en period i Irlands historia som jag tycker är intressant. Det är därför inte alls omöjligt att jag tar och läser den någon gång i framtiden.

torsdag, maj 13, 2010

Ny bok av Markus Zusak på gång!

Jag har precis fått reda på att I Am the Messenger, som jag har skrivit om tidigare, skall komma ut på svenska i år. Tyvärr så vet jag vare sig svensk titel eller utgivningsdatum än. Medan man väntar på att den skall komma ut så kan man läsa två av hans andra ungdomsböcker som finns översatta till svenska: Knockout och Fighting spirit.

torsdag, maj 06, 2010

The Orange Prize for Fiction

I veckan lyssnade jag på en podcastThe Guardian Books hemsida där man diskuterade årets shortlist för The Orange Prize. På den återfinns bl a Wolf Hall av Hilary Mantel, förra årets vinnare av The Man Booker Prize, som jag tidigare har skrivit om. Tyvärr så har jag fortfarande inte läst den, men den ligger och blänger på mig i hyllan så nu börjar det snart bli dags.

De andra fem titlarna som är nominerade vet jag nästintill ingenting om. Är det någon som har läst någon av dem?
(klicka på länken för att köpa boken hos Bokus)
Priset delas ut 9 juni.

tisdag, april 27, 2010

Författarfrukost: Claude Izner

I morse var jag på författarfrukost hos bokförlaget Kabusa. De hade celebert besök av de två systrar som ligger bakom pseudonymen Claude Izner. De har skrivit en deckarserie om Victor Legris, en bokhandlare i 1800-talets Paris som även löser mordgåtor. Första boken i serien finns nu utgiven på svenska av Kabusa, Mordet i Eiffeltornet; det går att läsa mer om den på deras hemsida. Jag har tyvärr inte hunnit läsa den än, men har hört gott om den från olika håll. Bland annat skrev Billingska bokhandeln bra om den i sin blogg.

Det var en väldigt trevlig stund med de båda författarna som stod och pratade om sina tidigare karriärer som barnboksförfattare och hur det kom sig att de började skriva deckare ihop. Vi fick även reda på att de kommer till bokmässan i Göteborg till hösten, så då har man en sak inbokad redan!

söndag, april 25, 2010

The Lost Man Booker

The Lost Man Booker är ett pris som endast kommer att delas ut en enda gång. Det gäller enbart böcker som är utgivna under 1970 men som inte var berättigade till att bli nominerade till det årets Man Booker på grund av ändrade regler det året. Från en ursprunglig longlist om sammanlagt 21 möjliga titlar som fortfarande finns i tryck har tre domare nu i mars nominerat sex av dem till en shortlist.
(Klicka på titlarna för att köpa dem hos Bokus.)

Jag har bara läst The Driver's Seat av Muriel Spark och jag har inte riktigt bestämt mig vad jag tycker om den än. Den var väldigt underlig, fast ändå bra.

Det bästa med det här priset är att vem som helst kan rösta på den bok man själv tycker bäst om. Så gå in och rösta på din favorit här innan den 30:e april. Är man osäker så kan man lyssna på en diskussion om de nominerade böckerna på The Guardian Books podcast. Vinnaren utannonseras 19 maj.

söndag, april 18, 2010

Förföljaren av Magnus Nordin

I augusti 2008 startade ungdomsbibliotekarierna i Göteborg ett BookCrossingprojekt med namnet VÄrsta boken (sic!), man kan läsa mer om det på deras blog Collaget. Vid första släppet var jag och några vänner där för att titta och snabbt fick vi ett gäng böcker av utdelarna. Förföljaren av Magnus Nordin var min "fångst" och eftersom jag länge hade varit intresserad av hans böcker så fick den följa med hem, där den blev lagd på min "att-läsa-hylla". Först nu har jag fått tummen ur och läst den.

Boken utspelas i ett litet svenskt samhälle, där det har börjat försvinna unga tjejer som utseendemässigt liknar varandra och även har andra saker gemensamt, t ex extrajobb. Det finns även en person som vet mer än någon annan om de här tjejernas liv, t o m mer än deras familjer och pojkvänner.

Det här var en riktigt spännande ungdomsdeckare, jag drogs in i historien från allra första sidan och hade väldigt svårt att lägga ifrån mig den. Framför allt så är det en mycket välskriven bok med bra persongalleri och miljöer som man kan känna igen sig i. I höstas läste jag Nordins senaste bok Djävulens märke, som jag också tyckte om, men Förföljaren är snäppet vassare. Tyvärr verkar den inte finnas i tryck på förlaget längre, men den borde finnas att låna på bibliotek.

I början på sommaren kommer det en ny bok av honom, Blodets röst, som är en fristående fortsättning på hans tidigare bok Skuggvarelser. Denna kommer då att komma i nytryck.

söndag, april 11, 2010

Utrensning av Sofi Oksanen

Förra måndagen (30/3) meddelades det att Utrensning fick Nordiska rådets litteraturpris. Eftersom den tidigare tilldelats både Finlandia- och Runebergspriset så kom väl inte detta som en jättestor överraskning, men den är också verkligen värd det!

Aliide Truu sitter som vanligt vid sitt köksbord och tittar ut genom fönstret när hon får se ett bylte på gårdsplanen. Byltet visar sig vara en okänd ung kvinna, Zara, som Aliide tar hand om. Zara har ett foto på Aliide som ung, med gårdens adress på baksidan av det. Detta är upptakten till en mycket intressant och spännande historia om två estniska kvinnors öden i skuggan av Sovjetunionen.

Oksanen skriver om allvarliga ämnen utan att det blir tungt. Jag har tidigare undvikit hennes böcker eftersom jag har uppfattat dem som alltför tunga, men så var ju nu inte fallet, åtminstone inte med den här. En beställning på hennes två tidigare böcker är redan lagd och jag hoppas på att även de kommer att bli fantastiska läsupplevelser.

söndag, april 04, 2010

Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig av Bodil Malmsten

Det här var en bok som jag verkligen ville tycka om, men det gjorde jag inte. Jag har hört mycket gott om Bodil Malmstens böcker av många olika vänner. Därför trodde jag att de skulle passa mig, men tyvärr så verkar det inte vara på det viset, i alla fall inte just den här boken och inte just nu.

Förlaget kallar boken för en loggbok, vilket verkar innebära att författaren samlar sina funderingar i form av dikter och andra texter, samt även en del bilder och målningar som illustrerar dessa tankar. Det borde vara mysigt att ta del av dessa funderingar om vardagligheter, men jag blir tyvärr bara irriterad och frustrerad, och vill bara att boken skall ta slut så jag kan få börja på en annan (ja, jag har svårt att inte avsluta böcker).

I min hylla ligger en bok till av Malmsten, jag skall försöka mig på henne en gång till, men det får bli ett projekt för framtiden.

tisdag, mars 30, 2010

Philip Pullman om tryckfrihet

I helgen var Philip Pullman på litteraturfestivalen i Oxford och pratade om sin senaste bok The Good Man Jesus and the Scoundrel Christ, som jag tidigare skrivit om. En av åhörarna var av åsikten att titeln på boken var stötande. Här är Pullmans respons:

söndag, mars 07, 2010

Bokrea 2010

Årets bokrea har nu pågått i lite över en vecka och även om de första dagarna inte innebar fullknökade butiker så tycker jag att det är överdrivet att kalla bokrean passé.

Ett bevis på detta får man om man googlar på ordet bokrea. Då får man över 100000 träffar. Visst, flera av dessa är reklam från diverse boklådor, men de övriga är artiklar från olika tidningar och/eller bloggare som har tyckt till. Många av de här skribenterna uttrycker sig visserligen inte alltid så positivt om rean, men skulle alla de som har lagt ner tid på att uttala sig verkligen ha gjort det om bokrean inte fortfarande var av intresse? Antagligen inte.

Under den här veckan så har jag pratat med en hel del kunder i butiken där jag jobbar. Faktum är att väldigt många kommer tillbaka för att reahandla, inte bara en andra gång, utan även en tredje eller fjärde. Detta är ju naturligtvis väldigt roligt, både att de kommer just till oss och att de verkar tycka att reautbudet är bra. Flertalet andra har sagt att de kommer först några dagar in på rean eftersom de tycker att den första ruschen är jobbig och hellre väntar för att kunna handla utan att trängas. Visserligen fanns det även några som förvånat utbrast: "Blev det en bokrea i år med? Jag trodde den var nedlagd!" Men de var bara ett fåtal.

Rean är inte passé, men den kommer antagligen att förändras rejält inom de närmaste åren. Det är upp till bokhandlare, förlag och media att se till att denna utveckling blir positiv. Bokhandlare och förlag ansvarar naturligtvis för reans utbud och upplägg, men media påverkar givetvis den allmänna synen på fenomenet.

måndag, februari 15, 2010

Whitechapel Gods av S. M. Peters

Köp på Bokus.
Det här är en bok som jag köpte för att jag fastnade för det snygga omslaget. Naturligtvis så gjorde baksidestexten sitt till. Boken verkade jätteintressant och steampunk som genre fascinerar mig.

Boken utspelar sig i ett viktorianskt London där Whitechapel har blivit avdelat från resten av staden och nu regeras av två mystiska, mekaniska gudar, Grandfather Clock och Mama Engine. Folket i Whitechapel styrs med järnhand av gudarna och deras hantlangare. Ett folkuppror slogs ned för några år sedan och lugnet verkar ha lagt sig, fram tills nu.

Jag ville verkligen tycka om den här boken och den har en hel del som talar för sig. Peters har fått fram ett bra persongalleri med tredimensionella karaktärer och en historia som är både spännande och intressant. Tyvärr så räcker det inte riktigt för mig. För även om det är bra karaktärer så är det väldigt många av dem och jag hade i den första tredjedelen av boken svårt att hålla isär dem. Vad gäller själva historien så upplever jag den som väldigt spretig i början och det är inte förrän den blir mer fokuserad som den börjar närma sig sitt potential, vilket är lite synd. Det här är en bra skriven debutbok (om än något spretig för min smak), men det kan ju bli bättre till nästa bok. Jag tror dock inte att jag kommer att läsa den.

tisdag, februari 02, 2010

Nya svenska fantasyförlag!

Igår meddelade förlaget Kabusa att deras nya fantasyförlag skall heta Styx. Två böcker utkommer senare i vår och det går att läsa om här. Riktigt roligt att svenska förlag har börjat intressera sig mer för att ge ut kvalitetsfantasy/SF.

Även Ersatz skall starta ett nytt fantasyförlag.
Det kommer att heta Coltso och utgivningen kommer att ha ett fokus på ryska författare, vilket är ganska logiskt med tanke på deras tidigare utgivning av både Perumov och Gluchovskij. Men de kommer även att ge ut författare från andra östeuropeiska länder, bl a skall de ge ut Andrzej Sapkowski. Mer att läsa om utgivningen finns här.

Det verkar bli ett härligt bokår!

måndag, februari 01, 2010

Läsdagbok för bokälskare!

Köp på Bokus.
Jag har fått en ny jättefin läsdagbok! Det är absolut inget fel på den anteckningsbok som jag för närvarande använder, men den nya är bättre.

Varför är den då bättre? Jo, för att den ger mig möjligheten att samla allt som jag i vanliga fall har utspritt över ett antal olika anteckningsböcker och diverse lösa lappar. Det är nämligen inte enbart en läsdagbok där man skriver upp vilken bok man läste när och vad man tyckte om den, utan här finns även avdelningar som Bokåret, Listor och Möten. Det finns även en som heter Boktips, där de har listat böcker från några av de största litteraturpriserna runtom i världen.

Under avdelningen Listor finns det underavdelningar där man kan skriva upp favoritförfattare, favoritböcker, böcker som man vill läsa och var man kan hitta dem. Dessutom finns det sidor där man kan skriva upp böcker som man gett bort/lånat ut. Även själva läsdagboken är uppiffad med symboler för genre och hur man kände för boken, samt möjlighet att kryssa i vad man skall göra med den nu lästa boken.

Förlaget Kabusa har helt enkelt gett ut en Läsdagbok för bokälskare!

(Kabusa har även en sida på Facebook)

lördag, januari 23, 2010

Att läsa och skriva av V. S. Naipaul

För ett tag sedan så hade en av mina BookCrossing-vänner med sig den här boken på en av våra träffar. Den verkade intressant och var även tunn (72 s.), så jag tog hem den i tron att den snart skulle vara på resande fot igen. Nu, åtta månader senare, har jag äntligen fått tummen ur och läst den.

Att läsa och skriva är en essä om Naipauls egna förhållande till läsande och skrivande under uppväxtåren. Han hade vid elva års ålder bestämt sig för att bli författare, men var inte direkt intresserad av att skriva. Någon bokslukare var han inte heller som barn utan föredrog att gå på bio.

Det som främst fångar mig i boken är hans skildring av uppväxten i en indisk familj bosatt i Västindien, där den brittiska staten var alltjämt närvarande. Bilden han målar upp av ett dammigt Trinidad är väldigt levande. Jag har hört att hans bästa verk är hans reseskildringar och efter att ha läst den här boken så kan jag förstå varför.

Nu känner jag mig väldigt sugen på att ta mig an en annan av hans böcker som jag har stående i hyllan, nämligen A Turn in the South, som är en skildring av den amerikanska södern.

söndag, januari 10, 2010

Storm Front (The Dresden Files 1) av Jim Butcher

En bokserie som jag ofta har blivit tipsad om är The Dresden Files, Jim Butchers böcker om trollkarlen Harry Dresden. Det rör sig om hårdkokta deckare som blandats upp med magi och trolldom – kan det gå fel?

I Storm Front, den här första boken i serien, skall Harry hjälpa Chicagos poliskår med att utreda ett dubbelmord som har begåtts medelst svartkonst. Han brukar arbeta som konsult hos dem när "speciella" fall dyker upp. Ungefär samtidigt får han ett annat, civilt, uppdrag som pockar på hans uppmärksamhet. I klassiskt Sam Spade-manér hamnar han snart i trångmål både med polisen och den lokale maffiabossen.

Jag tycker att blandningen av magi och detektivarbete är en rolig idé som borde fungera väl och grunderna till en bra bokserie finns här, men tyvärr så haltar det lite i första boken. Det är svårt att sätta fingret på vad det är som inte riktigt fungerar. Jag tycker om de flesta av karaktärerna (en av mina favoriter är den pizza-älskande älvan Toot) och det är härlig humor med en hel del nördiga referenser. Så långt är allt väl. Problemet verkar ligga mer i själva mysteriet och polis- och detektivarbetet. Vare sig Dresden själv eller Chicagopolisen verkar ha jättebra koll och det drar naturligtvis ner på trovärdigheten.

Allt detta sagt så vill jag dock påpeka att jag faktiskt tyckte om boken, trots vissa skavanker. Jag har redan köpt del två i serien, mycket på grund av att jag har hört att böckerna skall bli bättre och bättre. Och det får man väl hoppas eftersom serien enligt SF-bokhandeln skall bli 23 böcker! Jag får helt enkelt be om att få återkomma i frågan.