måndag, augusti 09, 2010

The Thing Around Your Neck av Chimamanda Ngozi Adichie

The Thing Around Your Neck är den första boken som jag har läst till läsutmaningen Afrika i Fokus som jag skrev om i ett tidigare inlägg.

I tolv noveller skildrar Adichie olika människors liv. Vissa av dem bor kvar i Nigeria, medan andra har sökt sig till USA för att hitta lyckan. I alla historierna används tanken om familjen som en viktig punkt för huvudkaraktärerna, antingen som katalysator för livsavgörande ögonblick eller som en fast punkt som kan vara antingen positiv eller negativ. Av de här novellerna så tilltalades jag mest av två: "Jumping Monkey Hill" och "The Headstrong Historian".

I "Jumping Monkey Hill" får vi följa en ung författarinna (Ujunwa) som har bjudits in till en workshop för afrikanska författare. Workshopen är upprättad och finansierad av brittiska myndigheter och ledaren (Edward) är en professor från London som många år tidigare haft en tjänst på universitetet i Kapstaden. Författarna skall skriva ihop en novell var och sedan skall de alla diskutera dessa. Det visar sig snart att Edward har en bestämd åsikt över vad som är afrikanska teman och vad som inte är det. Han dömer snabbt ut en historia om lesbisk kärlek: "homosexual stories of this sort weren't reflective of Africa" (p. 108). Även Ujunwas historia om en kvinna som blir sexuellt trakasserad blir bedömd som icke trovärdig eftersom: "Women are never victims in that sort of crude way and certainly not in Nigeria"(p. 113). Två teman som alltså inte passar in i hans bild av vad som är afrikanskt. Det förekommer fler exempel på detta i novellen, men de här två var de mest framträdande.

"The Headstrong Historian" berättar om Nwamgbas liv. Hon är född i Nigeria i slutet på 1800-talet, får en son med sin man som dör kort därefter. Sonen sätter hon i skola hos de vita missionärerna för att han skall få makt och inflytande. Något som hon dock inte har räknat med är att han vänder hennes levnadssätt och de gamla traditionerna ryggen. Han gifter sig och får två barn, ett av dem är en flicka, Grace. Denna Grace är sin farmors ögonsten och när hon åker iväg för att börja skolan förlorar Nwamgba livsgnistan. När Grace sitter vid sin farmors dödsbädd får vi se en skymt av vad framtiden bär i sitt sköte för henne. Det är en novell om att återta sitt förflutna. Den är tidigare publicerad i The New Yorker, där den även går att läsa i sin helhet.

Det är en fantastisk novellsamling som är otroligt välskriven och jag känner att jag bara vill läsa mer av Adichie. Hennes förmåga att få en att känna sig närvarande i karaktärernas liv, att man får uppleva det som de upplever, är uppfriskande. Det här var en fantastisk läsupplevelse och jag har redan börjat på hennes Purple Hibiscus, som verkar mycket lovande. I min hylla står även Half of a Yellow Sun och väntar. Vi får se om jag hinner med den också innan Bokmässan i Göteborg börjar.

2 kommentarer:

  1. Visst är det en underbar novellsamling. Jag gillar hur hon berättar om kvinnor, mycket starka personporträtt. Du har två härliga romaner framför dig! Läshälsningar!

    SvaraRadera