måndag, augusti 23, 2010

Purple Hibiscus av Chimamanda Ngozi Adichie

Purple Hibiscus är Adichies första roman. Den kom ut 2003. Efter att ha läst hennes novellsamling så ville jag läsa mer av henne och föredrog då att ta hennes första istället för hennes mer kända roman Half of a Yellow Sun.

Kambili är en femtonårig flicka som bor tillsammans med sin familj i Nigeria. På utsidan är de en välbeställd och respekterad katolsk familj. Fadern anses vara en av samhällets stöttepelare, men hemma är han en tyrann som styr sin familj med hjälp av våld. Kambili och hennes bror Jaja upptäcker att det finns ett annat sätt att leva när de är på besök hos sin faster.

Efter att nu ha läst en novellsamling och en roman av Adichie har jag blivit väldigt förtjust i hennes berättarstil. Hon ger liv åt sina karaktärer som gör att deras röster känns trovärdiga. Och som jag skrev i mitt föregående inlägg så känner man sig närvarande i deras liv när man läser om dem. Vilket alltid är en härlig läsupplevelse!

Det är inte bara stilen som man känner igen utan även en del av tematiken. Ständigt närvarande är arvet efter de forna kolonisatörerna, framför allt religionen och avståndstagandet från "hedniska" ritualer. Bland annat så får Kambili och hennes bror knappt träffa sin farfar, som inte har konverterat till katolicismen, eftersom det enligt fadern är en synd att umgås med hedningar.

Adichie utmålar en bild av ett Nigeria fullt av korruption, våld och människor som inte vill annat än därifrån. Det är ingen vacker bild, men antagligen inte en helt osann. Jag är tyvärr inte så insatt i Afrikansk historia. Jag har en övergripande men inte så djuplodande bild över denna gigantiska kontinent. Som jag tidigare har nämnt så är jag väldigt intresserad av att läsa hennes senaste roman, men jag kommer inte att göra det just nu, utan vänta lite med den. Jag vill hinna läsa lite andra författare i läsutmaningen Afrika i Fokus innan den tar slut. Detta för att försöka få en lite bättre uppfattning om vad afrikansk litteratur är.

Om ni inte har läst något av Adichie så gör det! Den här boken finns även översatt till svenska för den som föredrar det.

Detta är mitt tredje inlägg i läsutmaningen Afrika i Fokus.

måndag, augusti 09, 2010

The Thing Around Your Neck av Chimamanda Ngozi Adichie

The Thing Around Your Neck är den första boken som jag har läst till läsutmaningen Afrika i Fokus som jag skrev om i ett tidigare inlägg.

I tolv noveller skildrar Adichie olika människors liv. Vissa av dem bor kvar i Nigeria, medan andra har sökt sig till USA för att hitta lyckan. I alla historierna används tanken om familjen som en viktig punkt för huvudkaraktärerna, antingen som katalysator för livsavgörande ögonblick eller som en fast punkt som kan vara antingen positiv eller negativ. Av de här novellerna så tilltalades jag mest av två: "Jumping Monkey Hill" och "The Headstrong Historian".

I "Jumping Monkey Hill" får vi följa en ung författarinna (Ujunwa) som har bjudits in till en workshop för afrikanska författare. Workshopen är upprättad och finansierad av brittiska myndigheter och ledaren (Edward) är en professor från London som många år tidigare haft en tjänst på universitetet i Kapstaden. Författarna skall skriva ihop en novell var och sedan skall de alla diskutera dessa. Det visar sig snart att Edward har en bestämd åsikt över vad som är afrikanska teman och vad som inte är det. Han dömer snabbt ut en historia om lesbisk kärlek: "homosexual stories of this sort weren't reflective of Africa" (p. 108). Även Ujunwas historia om en kvinna som blir sexuellt trakasserad blir bedömd som icke trovärdig eftersom: "Women are never victims in that sort of crude way and certainly not in Nigeria"(p. 113). Två teman som alltså inte passar in i hans bild av vad som är afrikanskt. Det förekommer fler exempel på detta i novellen, men de här två var de mest framträdande.

"The Headstrong Historian" berättar om Nwamgbas liv. Hon är född i Nigeria i slutet på 1800-talet, får en son med sin man som dör kort därefter. Sonen sätter hon i skola hos de vita missionärerna för att han skall få makt och inflytande. Något som hon dock inte har räknat med är att han vänder hennes levnadssätt och de gamla traditionerna ryggen. Han gifter sig och får två barn, ett av dem är en flicka, Grace. Denna Grace är sin farmors ögonsten och när hon åker iväg för att börja skolan förlorar Nwamgba livsgnistan. När Grace sitter vid sin farmors dödsbädd får vi se en skymt av vad framtiden bär i sitt sköte för henne. Det är en novell om att återta sitt förflutna. Den är tidigare publicerad i The New Yorker, där den även går att läsa i sin helhet.

Det är en fantastisk novellsamling som är otroligt välskriven och jag känner att jag bara vill läsa mer av Adichie. Hennes förmåga att få en att känna sig närvarande i karaktärernas liv, att man får uppleva det som de upplever, är uppfriskande. Det här var en fantastisk läsupplevelse och jag har redan börjat på hennes Purple Hibiscus, som verkar mycket lovande. I min hylla står även Half of a Yellow Sun och väntar. Vi får se om jag hinner med den också innan Bokmässan i Göteborg börjar.

måndag, augusti 02, 2010

Jag är med i läsutmaningen Afrika i Fokus

Bloggen Enbokcirkelföralla har startat en läsutmaning, Afrika i Fokus, som jag har beslutat att vara med i. Läsutmaningen går ut på att man skall läsa minst en bok (gärna fler) som antingen utspelar sig i Afrika eller är skriven av en afrikansk författare, och att man därefter bloggar om den/dem. Om man inte har en blogg kan man vara med ändå, det är bara att skriva i kommentarsfältet på deras blogginlägg vilken bok man tänker läsa och sedan vad man tyckte om den när man läst den. Allt detta skall vara gjort innan Bokmässan i Göteborg drar igång 23 september.

Tema och sluttid är valt med tanke på att Bokmässan i Göteborg i år kommer att ha fokus på Afrika. Jag skall ju även i år gå på så många seminarier på bokmässan som jag hinner/orkar med, så detta tema passar mig utmärkt. Just eftersom jag kommer att gå på en hel del seminarier med just afrikanska författare (och antagligen kommer att köpa en hel del böcker av dem) så kommer jag att skriva fler blogginlägg med temat Afrika i Fokus under hela hösten.

Var med i läsutmaningen du med!