tisdag, april 27, 2010

Författarfrukost: Claude Izner

I morse var jag på författarfrukost hos bokförlaget Kabusa. De hade celebert besök av de två systrar som ligger bakom pseudonymen Claude Izner. De har skrivit en deckarserie om Victor Legris, en bokhandlare i 1800-talets Paris som även löser mordgåtor. Första boken i serien finns nu utgiven på svenska av Kabusa, Mordet i Eiffeltornet; det går att läsa mer om den på deras hemsida. Jag har tyvärr inte hunnit läsa den än, men har hört gott om den från olika håll. Bland annat skrev Billingska bokhandeln bra om den i sin blogg.

Det var en väldigt trevlig stund med de båda författarna som stod och pratade om sina tidigare karriärer som barnboksförfattare och hur det kom sig att de började skriva deckare ihop. Vi fick även reda på att de kommer till bokmässan i Göteborg till hösten, så då har man en sak inbokad redan!

söndag, april 25, 2010

The Lost Man Booker

The Lost Man Booker är ett pris som endast kommer att delas ut en enda gång. Det gäller enbart böcker som är utgivna under 1970 men som inte var berättigade till att bli nominerade till det årets Man Booker på grund av ändrade regler det året. Från en ursprunglig longlist om sammanlagt 21 möjliga titlar som fortfarande finns i tryck har tre domare nu i mars nominerat sex av dem till en shortlist.
(Klicka på titlarna för att köpa dem hos Bokus.)

Jag har bara läst The Driver's Seat av Muriel Spark och jag har inte riktigt bestämt mig vad jag tycker om den än. Den var väldigt underlig, fast ändå bra.

Det bästa med det här priset är att vem som helst kan rösta på den bok man själv tycker bäst om. Så gå in och rösta på din favorit här innan den 30:e april. Är man osäker så kan man lyssna på en diskussion om de nominerade böckerna på The Guardian Books podcast. Vinnaren utannonseras 19 maj.

söndag, april 18, 2010

Förföljaren av Magnus Nordin

I augusti 2008 startade ungdomsbibliotekarierna i Göteborg ett BookCrossingprojekt med namnet VÄrsta boken (sic!), man kan läsa mer om det på deras blog Collaget. Vid första släppet var jag och några vänner där för att titta och snabbt fick vi ett gäng böcker av utdelarna. Förföljaren av Magnus Nordin var min "fångst" och eftersom jag länge hade varit intresserad av hans böcker så fick den följa med hem, där den blev lagd på min "att-läsa-hylla". Först nu har jag fått tummen ur och läst den.

Boken utspelas i ett litet svenskt samhälle, där det har börjat försvinna unga tjejer som utseendemässigt liknar varandra och även har andra saker gemensamt, t ex extrajobb. Det finns även en person som vet mer än någon annan om de här tjejernas liv, t o m mer än deras familjer och pojkvänner.

Det här var en riktigt spännande ungdomsdeckare, jag drogs in i historien från allra första sidan och hade väldigt svårt att lägga ifrån mig den. Framför allt så är det en mycket välskriven bok med bra persongalleri och miljöer som man kan känna igen sig i. I höstas läste jag Nordins senaste bok Djävulens märke, som jag också tyckte om, men Förföljaren är snäppet vassare. Tyvärr verkar den inte finnas i tryck på förlaget längre, men den borde finnas att låna på bibliotek.

I början på sommaren kommer det en ny bok av honom, Blodets röst, som är en fristående fortsättning på hans tidigare bok Skuggvarelser. Denna kommer då att komma i nytryck.

söndag, april 11, 2010

Utrensning av Sofi Oksanen

Förra måndagen (30/3) meddelades det att Utrensning fick Nordiska rådets litteraturpris. Eftersom den tidigare tilldelats både Finlandia- och Runebergspriset så kom väl inte detta som en jättestor överraskning, men den är också verkligen värd det!

Aliide Truu sitter som vanligt vid sitt köksbord och tittar ut genom fönstret när hon får se ett bylte på gårdsplanen. Byltet visar sig vara en okänd ung kvinna, Zara, som Aliide tar hand om. Zara har ett foto på Aliide som ung, med gårdens adress på baksidan av det. Detta är upptakten till en mycket intressant och spännande historia om två estniska kvinnors öden i skuggan av Sovjetunionen.

Oksanen skriver om allvarliga ämnen utan att det blir tungt. Jag har tidigare undvikit hennes böcker eftersom jag har uppfattat dem som alltför tunga, men så var ju nu inte fallet, åtminstone inte med den här. En beställning på hennes två tidigare böcker är redan lagd och jag hoppas på att även de kommer att bli fantastiska läsupplevelser.

söndag, april 04, 2010

Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig av Bodil Malmsten

Det här var en bok som jag verkligen ville tycka om, men det gjorde jag inte. Jag har hört mycket gott om Bodil Malmstens böcker av många olika vänner. Därför trodde jag att de skulle passa mig, men tyvärr så verkar det inte vara på det viset, i alla fall inte just den här boken och inte just nu.

Förlaget kallar boken för en loggbok, vilket verkar innebära att författaren samlar sina funderingar i form av dikter och andra texter, samt även en del bilder och målningar som illustrerar dessa tankar. Det borde vara mysigt att ta del av dessa funderingar om vardagligheter, men jag blir tyvärr bara irriterad och frustrerad, och vill bara att boken skall ta slut så jag kan få börja på en annan (ja, jag har svårt att inte avsluta böcker).

I min hylla ligger en bok till av Malmsten, jag skall försöka mig på henne en gång till, men det får bli ett projekt för framtiden.