söndag, april 11, 2010

Utrensning av Sofi Oksanen

Förra måndagen (30/3) meddelades det att Utrensning fick Nordiska rådets litteraturpris. Eftersom den tidigare tilldelats både Finlandia- och Runebergspriset så kom väl inte detta som en jättestor överraskning, men den är också verkligen värd det!

Aliide Truu sitter som vanligt vid sitt köksbord och tittar ut genom fönstret när hon får se ett bylte på gårdsplanen. Byltet visar sig vara en okänd ung kvinna, Zara, som Aliide tar hand om. Zara har ett foto på Aliide som ung, med gårdens adress på baksidan av det. Detta är upptakten till en mycket intressant och spännande historia om två estniska kvinnors öden i skuggan av Sovjetunionen.

Oksanen skriver om allvarliga ämnen utan att det blir tungt. Jag har tidigare undvikit hennes böcker eftersom jag har uppfattat dem som alltför tunga, men så var ju nu inte fallet, åtminstone inte med den här. En beställning på hennes två tidigare böcker är redan lagd och jag hoppas på att även de kommer att bli fantastiska läsupplevelser.

2 kommentarer:

  1. Lite överraskning är det väl ändå, eftersom Oksanen är den enda som har belönats med både Runebergspriset och Finlandiapriset. Visst skriver hon bra.

    SvaraRadera
  2. Jovisst är det en liten överraskning i o m de andra priserna, samtidigt som jag uppplevde att hon var rätt så förhandstippad. Fantastisk författare! =)

    SvaraRadera