lördag, juni 19, 2010

På andra sidan solen av Maria Ernestam

Viola och hennes familj tillbringar påsklovet i Skåne där de fått låna ett hus. Hennes döttrar finner sig snart till rätta och hittar kompisar att umgås med, men hennes man Axel börjar bete sig mer och mer underligt. Vid ett besök hos svärmodern som bor i ett ålderdomshem inte långt från huset de lånat, lär Viola känna Lea som har varit missionär i Kina under inbördeskriget. Hon får låna några suggestiva noveller av Lea och medan hon läser dessa så börjar hon fundera mer och mer på sitt eget liv.

Detta är den tredje romanen av Maria Ernestam som jag har läst, de två tidigare är Busters öron och Kleopatras kam. Man kan tillägga att Busters öron är en av mina absoluta favoritböcker. I den här, hennes femte roman, tycker jag inte att hon når riktigt ända fram. Det är som i tidigare böcker välskrivet och jag tycker om novellerna som Viola får läsa, samt porträtteringen av Viola själv, men det saknas det där lilla extra för att bli en riktigt bra bok. Detta är ingen dålig bok, men inte särskilt minnesvärd heller. Jag har hennes två andra böcker (Caipirinha med döden och Alltid hos dig) i min 'att läsa-hög' och jag hoppas att de är bättre än den här, för jag blev tyvärr besviken.
(Klicka på bilden för att köpa boken hos Bokus)

4 kommentarer:

 1. Håller med, det är något som saknas. Jag har läst alla, jag gillar Caipirinha och Alltid hos dig bäst. C är lite skruvad eftersom huvudkaraktären får sån intim kontakt med döden, helt klart kul men även med tanke, vad blir konsekvenserna av dina beslut, hur påverkar det andra omkring dig. Alltid hos dig är spännande, historia och nutid i Göteborg och på Marstrand. Läs dem! :)

  SvaraRadera
 2. Då vet jag vad jag har att göra i sommar! =)

  SvaraRadera
 3. Caiprinha med döden är min Ernestamfavorit! Sen Busters öron :) Har dock inte läst Alltid hos dig eller På andra sidan solen.
  Så ja, läs läs!

  SvaraRadera
 4. Ok, Caipirinha med döden åker högre upp i högen! =)

  SvaraRadera