måndag, maj 24, 2010

The End of Mr. Y av Scarlett Thomas

Wow! Det här var verkligen en läsupplevelse som heter duga! Efter en svacka i läslusten, så kom den här som en räddande ängel.

Ariel Manto kan inte tro sina ögon när hon springer på en mycket sällsynt bok på det lokala antikvariatet. Boken är skriven på 1800-talet av en excentrisk författare och det sägs att det vilar en förbannelse över den – alla som har läst den har dött inte långt efteråt. Det dröjer inte länge innan Ariel dras in i händelser som hon aldrig kunnat drömma om. Eller?

Vid en första anblick så kan det verka som att man läst den här boken förut, men jag har svårt att tänka mig att det finns någon annan bok som är som den här. Det är en fantastisk historia som ger en mycket att tänka på. Hela boken är som ett enda stort tankeexperiment.

Vissa delar av boken är lite krångliga om man inte är kvantfysiker och de skummade jag igenom. Men det gjorde inte så mycket, framåt slutet står det ändå klart vad det är hon vill ha sagt med de delarna. Jag kommer antagligen att läsa om boken så småningom och då i ett lite långsammare tempo för att försöka förstå lite mer av de delarna. För det är verkligen en bok som är värd en omläsning. Jag kommer även att snarast möjligt att införskaffa och läsa hennes andra böcker. Snygga är de också!

The End of Mr. Y är nyligen utkommen på svenska med titeln Slutet på Mr Y av bokförlaget Lindqvist Publishing, vars hemsida är under uppbyggnad.

Klicka på respektive länk för att köpa boken hos Bokus.

2 kommentarer:

  1. Boken var så bra! Gillar verkligen hennes sätt att skriva. Håller med om att det synbart verkar som att man läst/hört storyn förut, men det är en unik berättelse, tycker jag. När jag läst lite om författaren så verkar det som att hon gör mycket research och det skiner genom och ger ett djup.
    Jag kan inte bestämma mig för om jag ska kasta mig över hennes andra böcker och läsa dem på en gång eller om jag ska spara dem för framtida lässvackor. //Panzer

    SvaraRadera
  2. Visst är det så! Jag tror att jag skall spara till svackorna... ;)

    SvaraRadera