söndag, mars 07, 2010

Bokrea 2010

Årets bokrea har nu pågått i lite över en vecka och även om de första dagarna inte innebar fullknökade butiker så tycker jag att det är överdrivet att kalla bokrean passé.

Ett bevis på detta får man om man googlar på ordet bokrea. Då får man över 100000 träffar. Visst, flera av dessa är reklam från diverse boklådor, men de övriga är artiklar från olika tidningar och/eller bloggare som har tyckt till. Många av de här skribenterna uttrycker sig visserligen inte alltid så positivt om rean, men skulle alla de som har lagt ner tid på att uttala sig verkligen ha gjort det om bokrean inte fortfarande var av intresse? Antagligen inte.

Under den här veckan så har jag pratat med en hel del kunder i butiken där jag jobbar. Faktum är att väldigt många kommer tillbaka för att reahandla, inte bara en andra gång, utan även en tredje eller fjärde. Detta är ju naturligtvis väldigt roligt, både att de kommer just till oss och att de verkar tycka att reautbudet är bra. Flertalet andra har sagt att de kommer först några dagar in på rean eftersom de tycker att den första ruschen är jobbig och hellre väntar för att kunna handla utan att trängas. Visserligen fanns det även några som förvånat utbrast: "Blev det en bokrea i år med? Jag trodde den var nedlagd!" Men de var bara ett fåtal.

Rean är inte passé, men den kommer antagligen att förändras rejält inom de närmaste åren. Det är upp till bokhandlare, förlag och media att se till att denna utveckling blir positiv. Bokhandlare och förlag ansvarar naturligtvis för reans utbud och upplägg, men media påverkar givetvis den allmänna synen på fenomenet.

3 kommentarer:

  1. Jag har nästan blivit lite mätt på bokrea, i år har jag knappt kollat alls. Det känns som om det alltid är samma böcker, mer eller mindre, samt att det inte är det ordinarie utbudet som säljs billigare, utan billiga böcker som tas in för att reas.

    SvaraRadera
  2. Förlagen gör en lagerrensning som butikerna köper in. De flesta butiker gör även en egen lagerrensning. Klädbutiker gör samma i mellandagsrean. Inte rear de nya saker, så varför skulle bokhandlare göra det?

    SvaraRadera
  3. Om det är upplagor som är specialupptryckta inför rean du menar, så är det inte så många längre. De allra flesta är lagerutrensning, av en form eller en annan.

    SvaraRadera