söndag, januari 10, 2010

Storm Front (The Dresden Files 1) av Jim Butcher

En bokserie som jag ofta har blivit tipsad om är The Dresden Files, Jim Butchers böcker om trollkarlen Harry Dresden. Det rör sig om hårdkokta deckare som blandats upp med magi och trolldom – kan det gå fel?

I Storm Front, den här första boken i serien, skall Harry hjälpa Chicagos poliskår med att utreda ett dubbelmord som har begåtts medelst svartkonst. Han brukar arbeta som konsult hos dem när "speciella" fall dyker upp. Ungefär samtidigt får han ett annat, civilt, uppdrag som pockar på hans uppmärksamhet. I klassiskt Sam Spade-manér hamnar han snart i trångmål både med polisen och den lokale maffiabossen.

Jag tycker att blandningen av magi och detektivarbete är en rolig idé som borde fungera väl och grunderna till en bra bokserie finns här, men tyvärr så haltar det lite i första boken. Det är svårt att sätta fingret på vad det är som inte riktigt fungerar. Jag tycker om de flesta av karaktärerna (en av mina favoriter är den pizza-älskande älvan Toot) och det är härlig humor med en hel del nördiga referenser. Så långt är allt väl. Problemet verkar ligga mer i själva mysteriet och polis- och detektivarbetet. Vare sig Dresden själv eller Chicagopolisen verkar ha jättebra koll och det drar naturligtvis ner på trovärdigheten.

Allt detta sagt så vill jag dock påpeka att jag faktiskt tyckte om boken, trots vissa skavanker. Jag har redan köpt del två i serien, mycket på grund av att jag har hört att böckerna skall bli bättre och bättre. Och det får man väl hoppas eftersom serien enligt SF-bokhandeln skall bli 23 böcker! Jag får helt enkelt be om att få återkomma i frågan.

4 kommentarer:

 1. 23!! Vilket udda antal i en serie...

  Skumt det låter, för övrigt, men lite nyfiken blir jag, ändå.

  Panzer

  SvaraRadera
 2. LOL! Jo, men förklaras snabbt och lätt med att de 20 först är vanliga Dresden Files, men de sista tre skall bli en trilogi.

  SvaraRadera
 3. Jodå, böckerna blir bättre och bättre! Det märks att Storm Front är en debut och en set the stage-bok; efterhand blir Butcher en säkrare författare, karaktärerna blir mer komplexa, det blir fler trådar som påverkar varandra direkt och indirekt. Nånstans runt bok 8 eller 9 tyckte jag att det vacklade till lite, såtillvida att det hade kunnat vända och bli sämre, men senaste (Turn Coat) var riktigt bra. Och nästa, Changes, verkar delvis påbörja en ny arc.

  De sista böckerna ska inte bara bli en trilogi, utan en apokalyptisk trilogi :D

  SvaraRadera