måndag, september 21, 2009

I de lugnaste vatten av Viveca Sten

På senare år har det uppstått en svensk deckarboom i efterdyningarna av diverse succéer inom genren både här på hemmaplan och i utlandet. Kvalitén på dessa deckare är dock minst sagt varierande.

I de lugnaste vatten börjar en varm sommardag då ett lik flyter upp på en strand på Sandhamn, men det är osäkert om det rör sig om ett mord eller en olyckshändelse. Sedan dyker det upp ännu ett lik och kriminalinspektör Thomas Andreasson börjar ana oråd. Det finns dock inte så många ledtrådar så utredningen är tungrodd. Till sin hjälp med att lösa gåtan har han sin barndomskamrat Nora Linde som liksom han själv har bott på ön under somrarna hela uppväxten.

Den här ljudboken är tyvärr inget som jag kan rekommendera. Karaktärerna är platta och inte så trovärdiga och själva mordhistorien är dåligt uppbyggd. Efter cirka halva boken visste jag vem mördaren var och varför. Uppläsaren Katarina Ewerlöf är inte en av mina favoriter, men i det här fallet tror jag inte ens att att en riktigt bra uppläsare hade kunnat rädda boken. Vill man läsa en bra svensk deckare så ska man inte läsa den här, utan istället någon av Anna Janssons böcker. Hon kan skriva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar